Hasznos információk kezdőknek és profiknak

Tojástermelés télen

2019.11.04 15:50

Az ősz, majd a tél beköszöntével a háztáji állattartás megváltozik. Semmiképpen sem szűnik meg, csak átalakul. A nyár során nevelt csirkék tojótyúkká nőttek, velük szemben az elvárás már a tojástermelésre koncentrálódik. Tehát az évnek ebben a szakában egyértelmű és jellemző a tyúktartás.

Azonban napjainkban egyre elterjedtebb, hogy szűkebb környezetükben értékesítik a házi-tojást. Közismert tény, a tojás árának szezonalitása. Legmagasabb a decemberi-januári hónapokban. Ekkor a húsvéti árakat is túlszárnyalja a tojásár. Ennek okai a magasabb tartási költségek illetve a tojás megnövekedett kereslete.

Azonban a tojótyúkok biológiai ritmusa nem követi a gazda kereskedelmi terveit és alkalmazkodva az évszak mostoha körülményeihez (jelentősen hidegebb hőmérséklet, lényegesen csekélyebb fényviszonyok) ösztönszerűen ritkábban tojnak. Ismeretes, hogy a tojás egy nagy energiával járó és rendkívül összetett biológiai folyamat. Ahhoz, hogy tyúkjaink a téli hónapokban is zavartalanul tudják ellátni tojással a háztartást, bizony apró ám igen fontos segítséget kell adnunk nekik. A csökkenő tojásméret, és tojásszám, valamint a gyenge tojáshéj, mind-mind olyan jelek, amelyek a gazda beavatkozását sürgetik.

A tojástermelés nagy nyomelem igényű folyamat, ami ráadásul a megváltozott természetes étrend miatt korlátozottan áll csak rendelkezésre. Ezért fontos a tojótyúkok speciális igényei szerint fejlesztett, itatóvízbe adagolandó hemaLIGO alkalmazása.

A hemaLIGO alkalmazása minden szempontból kényelmes, mivel az itatóvízbe kell kimérni a napi adagot. A 100 ml-s kiszerelés hozzávetőlegesen 20 tojótyúknak a havi ásványi adag igényét fedezi. A nagyobb (1 literes) kiszerelésben kapható termék eltarthatósága miatt sem kell aggódni, mivel a szavatossági ideje (hála a termékfejlesztésnek) 24 hónap. A termék alkalmazása során nyert tapasztalatok szerint még a jól kondicionált tyúkoknál is átlagosan 20 - 23%-s növekedés mutatkozott a tojások darabszámban, a tojások mérete ismét nagyobb (M-L), míg a tojáshéjak szilárdabbak, kevésbé sérülékenyek.