Hasznos információk kezdőknek és profiknak

2019.11.06 15:17

Az oly gyakori himlővírus sokak mindennapjait nehezíti meg.
Számtalan galamb pusztul el, talán olyanok is, amelyek vérvonaluk alapján bajnokok lehettek volna.

A sikeres madártenyésztés feltételei

A sikeres tenyésztés az alábbi pilléreken nyugszik: tartási körülmények, genetika, takarmányozás, és egészségmegőrzés. Az egzotikus madarak hazai tartása és tenyésztése során nem közömbös az adott faj eredeti (evolúciós) őshazája. Ugyan a több évtizedes tudatos és véletlenszerű tenyésztői munka eredményeképpen az egyedek és a családok szükségszerűen akklimatizálódtak, de ahhoz, hogy a génállományuk az új élőhelyhez radikálisan és visszavonhatatlanul módosuljanak, több ezer évre lenne szükség. Éppen ezért nem árt, ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, mind a takarmányozás, mind a tartási körülmények kialakítása során, az egészség megőrzése érdekében.

A versenyszezonnak vége, a dúcok, volierek, madárházak téliesítve. Sokan hihetnék, hogy a galambásznak ilyenkor már semmi dolga a madarak körül. Pedig a lelkiismeretes tenyésztő már ilyenkor megkezdi a felkészülést. Pontosabban a madarak felkészítését.

2019.11.04 15:50

Az ősz, majd a tél beköszöntével a háztáji állattartás megváltozik. Semmiképpen sem szűnik meg, csak átalakul. A nyár során nevelt csirkék tojótyúkká nőttek, velük szemben az elvárás már a tojástermelésre koncentrálódik. Tehát az évnek ebben a szakában egyértelmű és jellemző a tyúktartás.