Hasznos információk kezdőknek és profiknak

Galambhimlő és Ornitózis

2019.11.06 15:17

Az oly gyakori himlővírus sokak mindennapjait nehezíti meg.
Számtalan galamb pusztul el, talán olyanok is, amelyek vérvonaluk alapján bajnokok lehettek volna.

A csapadékos időjárás kedvez a szúnyogok szaporodásának. A szúnyog pedig közvetlenül felelős a baromfi himlő, vagy, ahogy a galambászok hívják, a galambhimlő gyors és megállíthatatlan terjedéséért.

Az agresszív himlővírus mellett egy másik évről-évre fel-felbukkanó baktérium is sok kellemetlenséget okoz, ez a régi ellenség az ornitózis. Nincs olyan tenyésztő, aki ne találkozott volna vele évente. Az ornitózis kezelés gyakori hibája, az idő előtti kezelés megszakítás. Ugyanis a tünetek viszonylag gyorsan (2 - 3 nap) megszűnnek, ám a teljes oki gyógyuláshoz összesen 3 - 4 hét kezelés is szükséges lehet. A nem megfelelő kezelés gyakorta okoz rezisztenciát, komplikáltabb esetekben akár polirezisztenciát is. A rezisztencia nem más, mint amikor a kórokozó nem pusztul el, csak átmenetileg legyengül, majd alkalmazkodva a "veszélyforráshoz" picit módosulva és megerősödve él tovább. Az így mutálódott kórokozókra már nem hat a korábban alkalmazott készítmény, mert azzal szemben már rezisztens (azaz ellenálló) a kórokozó. A rezisztencia kockázat elkerülhető, természetes hatóanyagú baktérium ellenes készítmények alkalmazásával.

A Silver Columba kombinált készítmény, ugyanis minden olyan kórokozóval szemben hatásosan alkalmazható, melyek sejtfalaikon keresztül bonyolítják anyagcseréjüket, - így például a fent említett két betegség kórokozóival szemben is.

A Silver Columba mivel természetes alkotóelemekből áll, nem okoz rezisztenciát és nincs mellékhatása.

Megelőzési céllal is alkalmazható, nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idő.